Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FÜL A hallójárat legyen tiszta, rózsaszín és váladékmentes. A fájdalom, a duzzanat, a kellemetlen szag, az érzékenység vagy a váladékozás betegséget jelent.

SZEM A szem legyen ragyogó és tiszta, váladékmentes, ne legyen piros, homályos,hunyorgó ( a fájdalom jele).

FOGAK Amennyiben a fogak sárgák vagy barnák, lehet, hogy szakszerű tisztítást igényelnek.

SZÁJ Gondosan ellenőrizzük a kutya száját belül. A fogínynek és a nyelvnek rózsaszínnek kell lennie ( némelyik kutyának fekete foltok vannak a szájában, ami normális). A halvány szín, a szín pirosra, kékre vagy sárgára változása betegséget jelez. A szájban mindenféle csomó abnormális.

UJJPÁRNÁK ÉS KARMOK  Figyeljük, hogy vannak-e hasadások a kutya ujjpárnáin vagy sérülések a karmain, és hogy nem kell-e levágni a karmait.

LEHELET Ha a kutya lehelete ,,kutyaszagú", valószínű hogy fog- vagy fogínyprobléma áll fenn. Vese- és emésztési gondok szintén állhatnak a háttérben.

BŐR Figyeljük meg abőrt a szőrzet alatt. A normál bőr tiszta, nem heges, korpás, szagos vagy zsíros. Keressük a bolhát, a bolhapiszkot ( az ürüléket és a petéket amelyek úgy néznek ki mint a durvára őrölt fekete bors) és a kullancsot.

LÉGZÉS figyeljük meg a kutya légzését. Egyenletesnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A kutyák általában akkor lihegnek, ha melegük van, izgatottak vagy stresszhatás alatt állnak.

SZŐRZET Kezünkkel simítsuk végig a kutya szőrét. Az egészséges szőr fényes, és amikor simogatjuk, nem hullik nagyon. Keressük a kopasz foltokat.

FAROKTŐ Vizsgáljuk meg a faroktő környékét. A végbélnyílásterületének tisztának, száraznak és csomómentesnek kell lennie. Ha a bőr irritáltnak látszik, lehet, hogy a kutyának hasmenése van, vagy elzáródtak a végbélnyílás közelében lévő bűzmirigyek.

LÁBAK ÉS MANCSOK Vizsgáljuk meg a lábakat és a mancsokat, csomókat és fájó részeket keresve.

MEREVSÉG Emeljük meg egyenként a kutya lábait,hogy tapasztalunk-e valahol fájdalmat vagy merevséget.

JÓ KONDÍCIÓ Tapogassuk meg a bordákat és a hasat. Amennyiben a kutya edzett, érezzük a bordáit. A túlsúlyos kutyák testét nyílvánvaló zsírréteg borítja. A sovány, illetve beteg kutyáknak kiállnak a bordái. A hordóhas kövér kutyánál normális lehet, de nem az, ha a test többi része sovány.

 

 

 

 

Megosztás

Oszd meg a Kutya.eOldal.hu oldalait!

 

Add a Twitter-hez     Add a Startlaphoz                              

 Add a Google Reader-hez     Add az iWiW-hez