Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Puli

2009.08.08

Canis familiaris ovilis villosus hungaricus, Raisits, 1924.
FCI I. fajtacsoport, 1. szekció (juhászkutyák), 55.
a. (fehér), b. (fekete, szürke, maszkos fakó)

FAJTALEÍRÁS

Felhasználása: terelő pásztorkutya.

Rövid történeti áttekintés: ázsiai eredetű magyar terelő pásztorkutya. Ősi változata minden valószínűség szerint a vándorló, nomád pásztorkodással foglalkozó ősmagyarokkal került a Kárpát-medencébe.

Általános megjelenés: középméretű, szilárd szervezetű, négyzetes testarányú, finom, de nem túl könnyű csontozatú. Kissé szikár testének minden része jól izmolt. Az egyes testrészek alakulása nehezen ítélhető meg, mert testét erőteljes, szalagokat vagy zsinórokat képező szőrköntös fedi. Bírálat során ezért célszerű végigtapintani. A fej szőrzete oly mértékben dús, hogy a fejet kereknek mutatja, és a szemeket árnyékolja. A hát fölé előrecsavart, dús szőrzetű farok hátrafelé enyhén emelkedő testforma látszatát kelti.

Fontos testméretek: a törzshossz és a marmagasság azonos. A mellkasmélység valamivel kevesebb, mint a marmagasság fele. A fanghossz a fejhossz egyharmadának felel meg.

Viselkedés és jellem: élénk vérmérsékletű, rendkívül tanulékony fajta. Gyermekszerető, kitűnő házőrző. Mai formája a sporttenyésztés hatására alakult ki.

A fej: előlről nézve kerek, oldalról nézve elliptikusnak látszik. A koponya kicsi és finom. A szemboltívek erősen fejlettek. A stop gyengén fejlett. Az orrtükör viszonylag kicsi, fekete színű. A fang nem hegyes, az orrnyereg egyenes. Az ajkak (pofák) feszesek, mélyen pigmentáltak. A fogképletnek megfelelő teljes állkapocs (42 fog), ollós harapás. A szemek közepes nagyságúak, sötébarna színűek, kissé ferde metszésűek, élénk, értelmes kifejezésűek. Közepesen távol helyeződnek el egymástól. A szemhéjszél feszes és jól pigmentált. A fülek széles alapúak, középmagasan tűzöttek. A lógó fülkagylók lekerekített V alakúak.

A test: a nyak középhosszú, feszes, izmos. A vízszintessel 45 fokos szöget zár be. Dús szőrzet fedi. A felső vonal egyenes, a faroktartás következtében hátrafelé emelkedőnek tűnik. a mar csak kis mértékben emelkedik a hát síkja fölé. A hát középhosszú, egyenes, feszes, izmolt. Az ágyéktájék gazdagon izmolt, rövid. A far rövid, enyhén lejtős. A mellkas mély, hosszú, jól ívelt bordákkal. A has hátrafelé fokozatosan húzódik fel. A középmagasan tűzött farok simán csavarodik a far fölé, és sűrű szőr fedi. Kiegyenesítve a csánkig ér.

Végtagok: a lapocka ferdén és feszesen fűződik a mellkashoz. A marból bocsájtott egyenes a mell elülső részét annak legmélyebb pontján érinti. A lapocka és a felkar közötti szög 100-110 fokos. A felkar középhosszú és jól izmolt. A könyök szorosan a mellkashoz simul. A felkar és az alkar közötti szög 120-130 fokos. Az alkar hosszú és egyenes, száraz izomzatú. Az elülső mancsok rövidek, gömbölydedek, szorosan egymás mellett elhelyezkedő ujjakkal. A karmok feketék vagy sötét palaszürkék. A talppárnák sötét színűek és rugalmasak. A mancsok párhuzamosan előre helyezettek, és közepes távolságra vannak egymástól. A hátulsó részen a végtagok állása közepesen széles és párhuzamos. A medence és a comb közötti szög kb. 100-110 fokos. A térdízület szögellése 100-110 fok. A comb és a lábszár hosszú és és jól izmolt. A csánk száraz, világosan körvonalazott. A lábközép rövid. A hátulsó mancsok kissé laposabbak az elülsőknél, egyébként ugyanolyanok. Járása igen élénk, temperamentumos. Lépése rövid. Mozgása gyakran jellegzetesen aprózó, pörgő, szökdécselő, hajlamos arra, hogy pörögve saját tengelye körül forogjon.

Bőre és szőrzete: bőre ráncoktól mentes, feszes, erősen pigmentált. A szabad bőrfelület minden színváltozatnál fekete vagy sötét palaszürke. A szőr kölyökkorban tömött, hullámos vagy göndör lefutású. Később fürtöket képez, majd erős szerkezetű szalagokat vagy zsinórokat alkot. Szőrköntöse durvább felszőrökből és finomabb pehelyszálakból áll. A két szőrtípus határozza meg a bunda jellegét. Amennyiben a felszőr aránya nagymértékben meghaladja a pehelyszálakét, a szőrköntös nyitott, jellegtelen szerkezetet mutat. A kívánatosnál több pehelyszál túlságosan lágy szerkezetű, nemezesedő, nehezen kezelhető szőrzetet eredményez. A kétféle szőr genetikailag meghatározott helyes aránya alakítja ki a könnyen ápolható, esztétikus megjelenésű szalagos vagy zsinóros formát. A zsinórok mérete a fartájékon, az ágyéktájékon és a hátvonalon a leghosszabb (20-30 cm). Legrövidebb a fejen és a végtagokon (10-12 cm). A fej ernyőzöttsége akkor ideális, ha a szőr erős szerkezetű, zsinórszerű lefutású és jól takarja a szemeket és az arcorri részt. A kifésült, az elhanyagolt, gubancos szőrzet egyaránt nem kívánatos. Színei: A.: gyöngyfehér, zsemleszínű árnyalattól mentesen. B.: fekete; fekete, kissé rozsdavörös vagy szürke árnyalattal; fakó, határozott fekete maszkkal a pofa körül. A szügy tájékán maximum 3 cm átmérőjű fehér mellfolt engedhető meg. Az ujjak közötti fehér tűzöttség nem számít hibának. Minden más jellegű jegy, színeltérés hiba.

Méretei: marmagasság a kanoknál 39-45 cm (ideális méret: 41-43 cm), a szukáknál 36-42 cm (ideális méret: 38-40 cm). Testsúly a kanoknál 13-15 kg, a szukáknál 10-13 kg.

Előforduló hibák: az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, a hiba minősítésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

Kizáró okok: egy vagy több fog hiánya: metszőfogak, szemfogak, 2-4. premoláris, 1-2. moláris. Kettőnél több PM1 hiánya (az M3 nem jön számításba). Előre- vagy hátraharapás, keresztharapás. Sarló alakú vagy vízszintesen hordott farok. Rövid, sima, különálló szőrök. Színhibák, nem kívánt jegyek és foltok. A standardban rögzített mérettartománytól eltérő méret.

Utólagos megjegyzés: A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatólag normálisan fejlett herével kell rendelkezniük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.