Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar agár

2009.08.08

FCI X. fajtacsoport, 3. szekció (rövidszőrű agarak), 240.

FAJTALEÍRÁS

Általános jellemzői, használata: ősi vadászkutyafajta, amelyet a 19. század óta gyakran javítottak angol agárral. Emiatt a fajta jellegzetes vonásai kissé elmosódtak, nem könnyű a greyhoundtól megkülönböztetni. Jellemző tulajdonságai: fáradhtatlan, kitartó, gyors, edzett, ellenálló. Versenypályán is kiválóan versenyez. Nem igény, hogy bármely távon gyorsabb legyen, mint az angol agár. Kissé tartózkodó természetű, értelmes, hűséges. Éber, személy- és házőrzőösztöne fejlett, de ez nem vezethet oda, hogy agresszív, harapós legyen. Erőteljes, erőt sugárzó, erős csontozatú, jól izmolt. Se túl filigrán, se túl nehézkes ne legyen. Törzshosszúsága kissé nagyobb, mint a marmagassága. Minden, a greyhounddal való hasonlóság kerülendő.

A fej: felülről és oldalról nézve meglehetősen széles alapú ék-alak. Kifejezett stop. Erős, széles koponya, nyújtott, de nem túl elhegyesedő, erőteljes arcorri rész. Hatalmas állkapocs. Jól záródó ajkak. Az orrtükör és a szájszél jól pigmentált. Hatalmas, erőteljes, lehetőleg hiánytalan fogazat. Ollós harapás. Kerülendő a whippettszerű fej. Középnagy, sötét színű, nem dülledt és nem mélyen ülő szemek. Élénk, értelmes tekintet. Füle a greyhoundénál jóval nagyobb, kimondottan vastag szövetű. Középmagasan tűzött, visszabicsakló, vagy a nyakszirtre simuló. Inkább a nehéz, mint a könnyű fül kívánatos. Az állandóan álló fül hiba. Nyaka nem túl hosszú, száraz, izmos, középmagasan illesztett, lebernyeg nélküli.

Az elülső végtag alakulása: a lapockák mérsékelten dőltek, mozgékonyak, jól izmoltak. A könyökök lazán simulnak a mellkashoz. A lábszárak egyenesek, párhuzamosak. A lábtő széles, a lábközép rövid, függőleges. Viszonylag nagy mancsok, erőteljes talppárnák.

A törzs: a mar jól fejlett, jól izmolt, hosszú. A hát széles, egyenes, minden íveltség vagy hajlottság nélkül. Az ágyék széles, egyenes, jól izmolt. A far széles, enyhén lejtős, hatalmas izmokkal. A farok erős, vastag, középmagasan tűzött, csánkig érő, enyhén ívelt. Alul szálkásan szőrözött. Nyugalmi helyzetben függőlegesen hordott, akcióban a hát vonaláig emelkedett, de sohasem lehet a láb közé húzva. A mellkas mérsékelten mély, dongás, erőteljes, jól ívelt bordákkal. A has mérsékelten felhúzott.

A hátulsó végtag alakulása: a combok hatalmasan izmoltak, a végtagok közepesen szögeltek. A csánkok erőteljesek, szélesek, hátulról nézve párhuzamosak.

Bőre és szőrzete: bőre nem lehet túl finom, túl vékony. Szőrzete durvább, teljesebb és hosszabb szálú, mint a greyhoundé. Sohasem egérszőr. Télen tekintélyes mennyiségű és vastagságú aljszőrzetet növeszt. Színe minden ismert és elfogadott agárszín. A kék nem kívánatos. Nem megengedett a barna, az ordas, és a black and tan.

Nagysága: a kanok ideális magassága 68-73 cm, a szukák valamivel alacsonyabbak. Nem a centiméter a legfontosabb, hanem az arányosság.

Mozgása: tértölelő, rugalmas ügetés, vonalon járva. Igazi járásmódja azonban a vágta.

Előforduló hibák: keskeny koponya, elmosódott stop, csőszerű fang. Kisméretű fogak. Kisméretű, finom szövetű fülek. Túl könnyű csontozat. Hajlott, vagy ívelt hát. Lapos, túl mély mellkas. Patkányfarok, láb közé húzott farok. Nem megfelelő izmoltság. Egérszőrzet.

Kizáró okok: előre-, hátra- és harapófogó-harapás. Kék szín. Agresszivitás. Whippettszerű fejforma. Az angol agárral való nagyfokú hasonlatosság.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.