Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kuvasz

2009.08.08

Canis familiaris undulans hungaricus, dr. Abonyi, 1935.
FCI I. fajtacsoport, 1. szekció (juhászkutyák), 54.

FAJTALEÍRÁS

Általános jellemzői, használata: jellegzetes, erős, hullámos szőrű, fehér, nagy testű fajta. Tetszetős külseje nemességet és erőt sugároz. Testtájai arányosak, nem megnyúltak, de nem is zömökek. Csontozata erős, de nem durva. Izomzata szikár, ízületei szárazak. Mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. A mellkasa enyhén dongás, a lábállása nem széles, fara kissé csapott, erősen izmolt, fáradhatatlan munkabírásról tanúskodik. Ágyéka rövid, háta középhosszú, marja erős, és határozottan a hát síkja fölé emelkedik. Oldalról a törzs és a végtagok a négyzethez közel eső téglalapot formálnak. Feje ék alakú, jellegzetes, a testtel harmonizál. Fülei a fejtető síkjának folytatásában erednek, tövében megtört, felső harmada a fejtől kissé eláll, majd teljesen hozzásimul. Szemei mandulavágásúak, sötétbarnák. Hűséges, az idegenekkel bizalmatlan, rendíthetetlenül bátor és vakmerő fajta. Ősi magyar pásztorkutya. Egyesek szerint a honfoglaló magyarokkal, mások szerint a kunokkal került a Kárpát-medencébe. Jól használható őrző-védő munkára, kitűnő házőrzésre és jó szimata alapján nyomkövetésre is.

A fej: a kuvasz feje jellegzetes ék alakú, a testtel harmonizáló, tetszetős, nemes. Kifejezett erő sugárzik róla. Megnyúlt, sohasem elhegyesedő. A fejtető széles, homloka enyhén domborodó. A homlok közepén kifejezett hosszanti árok fut, mely az orrhátra is folytatódik. A szemboltívek közepesen fejlettek, a stopvonal enyhe lejtésű, tágan ívelt. Az orrhát egyenes, az orr egyenletesen keskenyedik, de sohasem hegyesedik el. Orrtükre tompa metszésű, fekete. Az arcorri rész széles, hosszú, és igen erőteljesen izmolt. Az ajkak feketék, feszesek, a szájszögletben csipkézett szélűek. Tarkója rövid. Nyaka a vízszintessel 25-30 fokos szöget alkot, erőteljes izomzatú, inkább rövid, mint középhosszú, rajta lebernyeg nincs. Füle a fejtető egyenes folytatásából vízszintesen ered, tőben megtört, a fejtől kissé eláll, majd teljesen hozzásimul, tompa V-alakú. Figyelő helyzetben a fül meglebben, de sohasem áll fel és nem csavarodik. Szeme ferde vágású, mandula alakú, sötétbarna színű. A szemhéjszél fekete, feszesen simul a szemhez. Fogazata fejlett, erőteljes és ollósan záródik.

A törzs: marja hosszú, s határozottan a hát síkja fölé emelkedik. Háta középhosszú, ágyéka rövid, feszes. Fara enyhén csapott, gazdagon izmolt, széles, rajta a szőrzet dús, ami a túlnőttség látszatát keltheti. Mellkasa mély, enyhén dongás, hosszú. A szügy síkja középen kissé elődomborodó, a szegycsont gazdag izomzata miatt. A has hátul felhúzott. Farka alacsonyan tűzött, a kissé csapott far egyenesen folytatásába esik. Határozottan lefelé irányul, a vége enyhén felfelé hajlik, de nem kunkorodik. Kiegyenesítve a csánkig ér. Izgalmi, figyelő állapotban legfeljebb az ágyék szintjéig emelheti, de sohasem kunkorodhat az ágyék fölé.

Végtagok: az elülső végtag állása közepesen széles. A könyök nem húzódik a mellkas alá, de el sem áll tőle. A könyök alatti szabad végtag függőlegesen támasztja alá a törzset, határozottan egyenes. Az alkar hosszú, és szikár izomzatú. A lábtő felé az izmok szikár és erős inakban folytatódnak. Ízületei szárazak, nem burkoltak. A csüd a vízszintessel 45 fokos szöget zár be. A csánk széles. A mancsok feszesek, szorosan zártak, a talppárnák rugalmasak, feketék vagy palaszürkék. Az ujjak között kevés szőr van, a körmök erőteljesek, palaszürkék.

A hátulsó végtagok a koncon és a combon gazdagon izmoltak. A medence és a konccsont 90, a térdizület 110-120, a csánkizület 130-140 fokos szöget alkot. A csánk széles és hosszú, terjedelmes, száraz. A lábközép függőleges. A csüd hátul meredekebb, mint az elülső végtagon, a mancsok hosszabbak, megnyúltak, de ugyanolyan feszesek és zártak. A fattyúujjak nemkívánatosak, eltávolítandók. A talppárnák ugyanolyan feszesek, rugalmasak, mint az elülső végtagon, a körmök is ugyanúgy erőteljesek, palaszürkék.

 

Bőre és szőrzete: a kuvasz bőre sok pigmentet tartalmaz, palaszürke. Az orrtükör, a szemhéjszél és az ajak fekete, a talppárna palaszürke, vagy fekete. Kívánatos a szájpadlás sötét színezete, de eltűrhető a színes alapon mély pigmentű tarkázottság.

A fejet, a fület és a mancsokat rövid, egy-két centiméter hosszúságú, egyenes lefutású, sűrű szőr fedi. Ugyancsak rövid és sima lefutású az elülső szabad végtag és oldalsó felületének, valamint a hátulsó végtag comb alatti tájainak szőrzete, de a szabad végtagok hátulsó élén 5-8 cm hosszúságú szőrzászló van a csánkig. A nyakon szőrnyakörv van, amely a szügyre lehúzódva mellsörényt alkot, ez gazdagon hullámos, forgókat alkot. A farok egész hosszúságában dús, hullámos szőrrel fedett, alsó felületének szőrzete a leghosszabb, 10-15 cm. Szőrzete közepesen durva, hullámos, kissé merev, és nem nemezesedik. A szőr színe fehér. A durva felszőrök aljában finomabb pehelyszőrök vannak.

 

Nagysága: a marmagasság a kanoknál 71-76 cm, a szukáknál 66-70 cm.

Mozgása: lépése lassú, ügetése lendületes, tértölelő. Különösebb fáradtság nélkül 25-30 km-t képes egyenletesen futni.

Előforduló hibák: túl rövid vagy túl hosszú arcorri rész. Erőteljesen domborodó koponya. Gyengén fejlett szemboltívek. Erősebb stopvonal. Laza szemhéj, lógó ajakszél. Hátracsapott vagy csavart fülek. Hosszú nyak. Túl széles szügy. Laza vállak. Világos, rózsaszínű, vagy hússzínű bőr. Világos szem. Gyenge orrtükri, ajakszéli, vagy szemhéjszéli pigmentáció. Hibás végtagállás. Rendezetlen fogsor. Nyerges hátvonal. Pontyhát. Laza alkat. Sárgás szőrzet vagy ilyen folt. A hullámostól eltérő szőrzet. Kis méret. Kerek szem. Határozott kosorr. Burkolt fej. Gyáva, vagy agresszív magatartás. Hosszú törzs. Sekély mellkas. Gyenge csontozat.

Kizáró okok: felálló fül. Előreharapás, illetve 2 mm-t meghaladó hátraharapás. Ki- és befeléforduló szemhéjszélek. Kifejezetten erős stopvonal. Gubancolódásra hajlamos vagy egyenes, szálkás szőrzet. Hosszú szőrrel fedett végtagok. Kanok esetében 68 cm alatti, szukák esetében 63 cm alatti marmagasság. Nyugalmi állapotban is az ágyék síkja fölé emelt és hátra kunkorodó farok. Nem fehér színű szőrzet. Herétlenség, félheréjűség

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.