Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drótszőrű magyar vizsla

2009.08.08

FCI VII. fajtacsoport, 1.1. szekció (kontinentális vizslák), 239.

FAJTALEÍRÁS

Általános jellemzői, használata: középnagy testű vadászkutya. Megjelenése tükrözi mindenes vizsla voltát, a kitartást, munkabírást, igénytelenséget. Szikár csontozatú, száraz izomzatú. Élénkséget, értelmességet mutat. Fajtajellege azonos a rövidszőrű vizsláéval. A rövidszőrű magyar vizslában fellépő spontán mutációval, valamint a rövidszőrű magyar vizslának a drótszőrű német vizslával való keresztezése által a XX. század harmincas éveit követően állt elő. Nyugodt vérmérsekletű, jó vadásztulajdonságokkal rendelkező, ragaszkodó, könnyen tanítható, önérzetes, a durva bánásmódot nem tűrő fajta. Vezetőjével kapcsolatot tart, szenvedélyesen kereső, kitartó, jó orrú, szilárdan álló. Elhozási készsége, nyomtartása kitűnő. Vízben is kedvvel dolgozik. Sokoldalú, a terep nehézségeit, az időjárás szélsőségeit jól tűrő vadászkutya.

A fej: szikár, nemes. Tekintete értelmes, kifejező. Szőrzete markánssá teszi. Az orrhát egyenes, tompán, jól fejlett orrtükörben végződik. Az arcorri rész valamivel rövidebb, mint a koponya. (11-12, 12-13 cm). Az ajkak a szájrést zárják, a pofalebernyegek nem lelógók. Az állcsont és állkapocs erőteljesen fejlett, jól izmolt. Metszőfogai ollósan zárnak. Az orrhát a fejtetővel (stoppal) 30-35 fokos szöget képez. A koponya a fejtető középvonala mentén árkolt, a szemöldök felett enyhe boltozatot képez. A tarkócsont mérsékelten kiálló. A szemhéjszél feszesen simul a szemhez. A szemek oválisak, színük megegyezik a szőr színével, vagy annál sötétebb. A szemhéjszél, szájszél és orrtükör harmonizál a szőr színével, kissé sötétebb árnyalati különbséggel. A fülek középmagasan tűzöttek, nem húsosak, lelógók, kétoldalt a pofához simulnak, lekerekített V-alakúak. Hosszuk a fejhossz 75%-a. A nyak a tarkótól enyhén ívelt, jó izomzatú, a fejtől a törzs felé arányosan szélesedő. Bőre lebernyeg nélkül feszül az izmokra. A szépen ívelt nyak emeli a vizsla nemességét.

Az elülső végtag alakulása: a lapocka hosszú, izmolt, ferdén simul a mellkashoz. A lapocka és a felkar által bezárt szög 90 fok körüli. A könyök feszes, nem elálló. Az alkar minden oldalról merőlegesen egyenes, erős csontozatú, szikár izomzatú. A lábtőcsontok erős szalagrendszerrel fogják össze a csuklót. A mancsok zártak, a talppárna rugalmas, érdes. A karmok íveltek.

A törzs: a mar, hát, ágyék, far, farok egybefolyóan alkotja a kutya felső vonalának összhangját. A mar a törzs legmagasabb pontja, kifejlett, telt, erőteljes. A hát rövid, jól izmolt, egyenes. Az ágyék középhosszú, feszes, széles. A far mérsékelten ívelt, a farok középmagasan tűzött, nyugodt állapotban lecsüngő, a térdhajlat vonaláig ér. Mozgásban vízszintesen tartott. A szügy közepesen ívelt, előredomborodó, jól izmolt. (Szélessége kanoknál 20, szukáknál 18 cm.) A mellkas mély, a könyök vonaláig ér. A bordák jól íveltek, oválisak, a has felé fokozatosan kisebbednek. A has vonala rézsútosan felfelé irányuló, nem ívelt. A marmagasság és a törzshossz aránya 9:10.

A hátulsó végtag alakulása: kissé nyílt szögellésűek. A comb hosszú, erőteljes, jól izmolt. Dőlésszöge 110-120 fokos. A sípcsont és a szárkapocs hosszú, a csánk mélyen helyezkedik el. Hátulról nézve párhuzamos, sem ki-, sem befelé nem dőlhet. Farkaskörmök nincsenek.

Bőre és szőrzete: erős szálú, durva, fénytelen. Színe a zsemlesárga középárnyalata. Bőre feszes, redőket nem képez. A fejen levő szőrzet kihangsúlyozza drótszerű jellegét. Megoszlik a pofaszőr, bajusz, szakáll, szemöldök, a fejtető és fül szőrzetére. Hosszúságuk, minőségük, színük árnyalatnyi különbözőséget mutat. A pofán levő szőr a fül felé rásimuló, sűrű, középhosszú. A bajusz az orrhát két oldalán tömött, drótos, a száj felé egyenletesen hosszú, lehajló végekkel. A szemek között rövid, háromszöget képez. Az állon levő szakáll puhább, 2-3 cm. A rézsútosan előreálló szemöldök drótos, kemény, kihangsúlyozza a stopot. A koponyatetőn egészen rövid, sűrű, rásimuló. Ilyen a fülek szőrzete is, amely középtől lefelé hosszabb, puhább, túlnő a fülek alsó végénél. A test szőrzete nem rejti el a test formáit, kemény, drótos, rásimuló. A gerinc vonalán hosszabb (3-4 cm). Közte szőr található. A végtagokon rövidebb, lefelé futó, a hátsó éleken kefét képez. A nyak két felén is a szügy felé futó V-alakú kefe található. A hason és a hátulsó végtagok belső oldalán a szőr puhább és ritkább. A farok szőrzete rásimuló, kemény, alul kissé hosszabb, túlnő a kurtításon.

Nagysága: a marmagasság a kanoknál 59-64 cm, a szukáknál 54-59 cm.

Mozgása: élénk, harmonikus, ritmusos. Fesztelen természetessége kiegyensúlyozottságra, jó testfelépítésre utal.

Előforduló hibák: a nemi jellegnek és a fajtajegynek nem eléggé megfelő szőrzet. Hibás fültűzés. Csekély, vagy hiányos pofaszőr, vagy túl puha, elálló, fakó szőrzet. Aljszőrzet nélküli szőrzet. Kefék hiánya. Felkunkorodó farok.

Kizáró okok: nem felel meg a fajtajellegnek. Kanoknál 57 cm-nél, szukáknál 53 cm-nél kisebb, vagy kanoknál 65 cm-nél, szukáknál 60 cm-nél nagyobb marmagasság. Tarkaság, foltosság, 5 cm-nél nagyobb mellfolt, fehér lábvég. Túl fakó, világos vagy sötét, hosszú, puha, selymes, bozontos, göndörödő, hullámos szőrzet. Fekete, sötétbarna orrtükör, szem- és szájszél, fodros orrtükör. Hegyes, elkeskenyedő arcorri rész. Túl széles, vérebes koponya, nehéz, burkolt fej. Lazaság. Lelógó, nyáladzó ajkak. Kifelé vagy befelé forduló szemhéj. Alulharapás, 2 mm-nél nagyobb felülharapás, foghiány. Rejtett vagy félheréjűség. Pigmenthiány, túl világos szemek. Kosorr. Súlyosan kötött, hibás mozgás. Képességvizsgán bírálandó vadászati alkalmatlanság, idegrendszeri zavarok.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.