Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép A kutya boldogságának és egészségének kulcsa a mozgás. A kutyák természetüknél fogva igen aktívak és játékosak. Vadon élő rokonaik a nap nagy részét vadászattal töltik, míg a fiatalok játék közben sajátítják el azokat a képességeket, amelyekre szükségük van ( általában még többet is), és sokszor a nap nagy részét a házban vagya kertben töltik. Ezért hajlamosak az elhízásra és az ellustulásra. A testmozgás hiánya unalomhoz is vezethet, ami sok kutyát boldogtalanná és destruktívvá tesz.

A mozgás igénye Minden kutya szeret játszani és mozogni, de hogy hogyan és mennyit, az az életkor, a fajta és az egészségi állapot függvénye. Mielőtt kutyát vásárolunk, tájékozódjunk a különböző fajtákról és arról, hogy melyiknek mennyi testmozgásra van szüksége. Ha csak napi egyetlen rövid sétára van időnk, inkább kevésbé aktív fajtát válasszunk.

Melyik a legjobb mozgásforma? A séta a legjobb, legteljesebb mozgásfajta, amely karbantartja az izomzatot és a vérkeringést. Ha emberek közé visszük a kutyát, mindig legyen pórázon. A hosszabítható póráz elegendő szabadságot ad a kutyának a környezet felderítésére, ugyanakkor szükség esetén lehetővé teszi, hogy rövidre fogjuk. Általában mindennap gondoskodjunk valamiféle testmozgásról, előzőleg azonban beszéljünk az állatorvossal. Az állatorvos megvizsgálja, hogy van -e a kutyának egészségügyi ( például szív- vagy ízületi) problémája, amelyet a testmozgás súlyosbíthat és megmondja, milyen mozgásformák biztonságosak a számára. A felfúvódásra hajlamos kutyafajtákkal ne végeztessünk testmozgást közvetlenül étkezés után. Ha a kutya öreg, nincs jó formában, egészségügyi problémái vannak, kezdjük napi 15 perces sétával pórázon,és fokozatosan növeljük a séta időtartamát. Fiatal, egészséges kutyáknak nem valószínű, hogy elegendő, ha pórázon sétáltatjuk őket.Engedjük el őket, és biztosítsuk, a szabad, élénk testmozgást. Kutyánkat azonban csak akkor engedjük szabadon, ha szót fogad, és kizárólag ott, ahol az engedélyezett.A jogging és a futás szintén jó módja az egészséges,életerős kutyák mozgatásának, ha megfelelő körültekintéssel végezzük. Hat hónaposnál fiatalabb kutyával és nagyon meleg napokon azonban ne fussunk.

Játék Ez az egyik legjobb módja annak,hogy megmozgassuk a kutya agyát,és ugyanakkor élénk testmozgásról gondoskodjunk számára. A játék abban is segít, hogy a kutya élvezetes módon tanulja meg, hogy gazdája a főnök. A labdák, frizbik, botok dobálása kiválóan megmozgatja a kutyát.Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás

Oszd meg a Kutya.eOldal.hu oldalait!

 

Add a Twitter-hez     Add a Startlaphoz                              

 Add a Google Reader-hez     Add az iWiW-hez