Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Rövid simKépa szőrzet ápolása Először sörtekefével vagy kopókesztyűvel visszafelé keféljük a szőrzetet.Így kiszedjük alulról a felesleges szőrt. Azután a szőr növési irányának megfeleően keféljük a kutyát, hogy összegyűjtsük a kihullott felszíni szőrszálakat. Ha a kutyát hetente egyszer kikeféjük,levedlett szőre nem fog szanaszét hullani.

Rövid kétrétegű szőrzet ápolása Használjunk simító-vagy drótkefét: Kezdjük azzal, hogy kezünkkel választékot csinálunk a kutya szőrében, hogy látható legyen a bőre. Azután a kefével a bőrtől kiindulva fésüljük ki az aljszőrzetet. Így tudjuk a legjobban meggátolni, hogy a sűrű aljszőrzet összegubancolódjék. Az alj szőrzet a nyakon és a hátsó lábakon a legsűrűbb, s ezeken a területeken simítókefével jól ki tudjuk kefélni. Ugyanazzal az eszközzel menjünk végig a fedőszőrzeten, a szálirányának megfelelően. Keféljük a kutya szőrét kétszer egy héten, illetve vedlési időben gyakrabban.

Rövid drótszerű szőrzet ápolása A jellegzetes drótszőrzet másfajta ápolást igényel, mint a hagyományosabb sima, kétrétegű szőrzet. Használjunk hozzá simítókefét, közepesen sűrű fogú fémfésűt és trimmelőfésűt. Könnyedén simítsuk végig a kutya hátát a trimmelőfésűvel, megritkítva így a lenőtt drótszerű szőrzetet. Először azért fésüljük át felszínesen a szőrzetet, mert később kitépdeshetünk még több szőrt, visszavarázsolni viszont nem tudjuk. Ezt a ritkítást nem kell minden alkalommal elvégezni, csak akkor, ha a legfelső szőrzet ( az úgynevezett védőszőrzet) elkezd túlnőni a háton. A ritkítás után rétegenként keféljük ki a kutya drótszerű szőrzetét, a bőrtől kezdve kifelé haladva a simítókefével. Utána ugyanígy, rétegenként fésüljük ki a fémfésűvel, ily módon kihúzkódva a laza szőrszálakat.

Hosszú kétrétegű szőrzet ápolásaEnnek a sűrű aljszőrzet a megkülönböztető vonása, s ez a fajta szőrzet hullik leginkább. Először simító-vagy drótkefével keféljük végig az egész testet úgy, hogy választékokat csinálva részekre osztjuk a kutya szőrzetét. Kifelé keféljük, a bőrtől indulva, hogy eltávolítsuk a sűrű aljszőrzet elhalt szőrszálait. Ezután vegyünk egy ritka fogú fésűt, mélyítsük bele a kutya szőrébe a bőrrel párhuzamosan, és kifelé keféljük, hogy még több laza pehelyszőr jöjjön ki. Az aljszőrzet a hátsó lábakon és a nyakon a legsűrűbb, úgyhogy lehet, hogy egy ritka fogú bontófésűvel néhány szőrcsomót is szét kell bontanunk.

Hosszú durva szőrzet ápolása Az ilyen fajta szőrzet könnyen összekócolódik és csomósodik. A legtöbb kutyatulajdonos rendszeresen nyíratja az eféle szőrzetet, hogy a lehető legkevésbé kelljen ápolni. Először óvatosan bogozzuk szét a szőrcsomókat, úgy,hogy közben ne szakítsuk el a szőrszálakat. Ha kukoricalisztet vagy hintőport szórunk a csomókra, a szőrszálak könnyebben különválnak. Drótkefével keféljük át finoman a kutya egész szőrzetét a növés irányában. Azután ismét menjünk rajta végig puha sörtekefével.

Hosszú selymes szőrzet ápolása A legnagyobb kihívást itt a gubancos szőrcsomók jelentik, amelyek a lábak, a fülek, és a pofa környékén alakulnak ki, vagy bárhol, ahol a szőrzet különösen hosszú. A csomókat bontófésűvel távolítsuk el, majd keféljük át a kutya egész bundáját egy simítókefével, a szőrzet lefutásának irányában.

Göndör szőrzet ápolása Az ilyen szőrzet rendszeres kefélést igényel, hogy fenttartsuk a csinos hullámokat. Hogy a szőr elálljon a testtől,keféljük a növés irányával szemben simítókefével.

Szemtisztítás Nedves vattacsomóval kívülről a középpont felé haladva töröljük ki a szemet.

Fültisztítás Nedves vattacsomóval töröljük tisztára a fülkagylót,vigyázva, hogy ne toljuk befelé a fülzsírt.

Fogápolás Egyszer egy évben állatorvossal tisztíttassukmeg a kutya fogát.Egyébként rendszeresen tisztítsuk a kutya fogát ujjra húzható fogkefével vagy ujjunkra tekert puha törölköződarabbal. Használjunk speciális kutyafogkrémet, amelyet az állat nyugodtan lenyelhet.

Karomvágás A kutya karmainak levágására a legmegfelelőbb személy az állatorvos vagy a kutyakozmetikus.A betonon járó kutyáknak általában kopik a karmuk, ezért ritkábban kell vágni.

Lábfájás A kellemetlen érzés enyhítésére válasszuk szét az ujjakat, és az ujjpárnák vonalát követve vágjuk ki közülük a szőrt. A lábujjak között felhalmozódott piszkot vagy váladékot meleg vízbe mártott vattával töröljük ki.

Fürdetés Hacsak bele nem fekszik valami büdösbe, a legtöbb kutyát elég évente egyszer vagy kétszer megfürdetni. A kefélés sokkal jobban szétoszlatja a természetes zsírokat, és sokkal alaposabban tisztítja a szőrzetet, mint a szappan meg a víz.

1. Igyekezzünk a fürdetést meleg napon végezni. Először jól keféljük ki a szőrzetet, hogy eltávolítsuk a csomókat. Ha az összecsomósodott szőr vizes lesz utána még nehezebb kibontani.

2. Lehetőleg használjunk meleg vizet és kutya-vagy babasampont. A sampon és a víz ne menjen bele a kutya szemébe és fülébe.

3. Alaposan öblítsük le a kutyát, s ügyeljünk a lábára is,mert a samponmaradványoktól viszkethet. Lépjümk hátra, hiszen a kutya meg fogjarázni magát.

4. Törölközővel minél jobban szárítsuk meg a szőrt. Engedjük, hogy a kutya körbeszaladgáljon és felmelegedjen. Utána ismét keféljük ki a szőrét,hogy gyorsan megszáradjon.

 

 

 

Megosztás

Oszd meg a Kutya.eOldal.hu oldalait!

 

Add a Twitter-hez     Add a Startlaphoz                              

 Add a Google Reader-hez     Add az iWiW-hez